Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αποτελεί ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα στην ελληνική Ιστορία. Από τους 77.000 χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα τις παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις 10.000 κατάφεραν να επιβιώσουν από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης. Δυστυχώς, το σχεδόν ολοκληρωτικό ξερίζωμα των Ελλήνων Εβραίων δεν έχει πάρει τη θέση που του αντιστοιχεί τόσο στην επίσημη Ιστορία όσο και στην συλλογική μνήμη. Παράλληλα, συνήθως αποσιωπάται το πώς αντιμετωπίστηκαν μεταπολεμικά οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος από το ελληνικό κράτος και τις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο των Eteron History Podcasts ο Γιάννης Αλμπάνης συζήτησε με την ιστορικό Ρίκα Μπενβενίστε για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Η κ. Μπενβενίστε διδάσκει Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βόλου κι έχει κάνει σημαντικές μελέτες για το Ολοκαύτωμα. Η συζήτηση μαζί της επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της ναζιστικής θηριωδίας που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά και να εμβαθύνει στα πολιτικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτει η μελέτη του Ολοκαυτώματος. Εμβόλιμα στη συζήτηση, η Ελένη Κατωμερή διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία της Ρίκας Μπενβενίστε “Λούνα” και “Αυτοί που επέζησαν” (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις). Να σημειώσουμε ότι η “Λούνα” έχει γίνει και θεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.
Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αποτελεί ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα στην ελληνική Ιστορία. Από τους 77.000 χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα τις παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις 10.000 κατάφεραν να επιβιώσουν από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.
Δυστυχώς, το σχεδόν ολοκληρωτικό ξερίζωμα των Ελλήνων Εβραίων δεν έχει πάρει τη θέση που του αντιστοιχεί τόσο στην επίσημη Ιστορία όσο και στην συλλογική μνήμη. Παράλληλα, συνήθως αποσιωπάται το πώς αντιμετωπίστηκαν μεταπολεμικά οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος από το ελληνικό κράτος και τις τοπικές κοινωνίες.
Στο πλαίσιο των Eteron History Podcasts ο Γιάννης Αλμπάνης συζήτησε με την ιστορικό Ρίκα Μπενβενίστε για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Η κ. Μπενβενίστε διδάσκει Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βόλου κι έχει κάνει σημαντικές μελέτες για το Ολοκαύτωμα. Η συζήτηση μαζί της επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της ναζιστικής θηριωδίας που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά και να εμβαθύνει στα πολιτικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτει η μελέτη του Ολοκαυτώματος.
Εμβόλιμα στη συζήτηση, η Ελένη Κατωμερή διαβάζει αποσπάσματα από τα βιβλία της Ρίκας Μπενβενίστε “Λούνα” και “Αυτοί που επέζησαν” (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις). Να σημειώσουμε ότι η “Λούνα” έχει γίνει και θεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.
Περιεχόμενα Podcast
-------------------